EMA confirmă legătură între cheagurile de sânge și AstraZeneca. Acestea sunt un efect advers rar al vaccinului

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului s-a întâlnit miercuri pentru a stabili dacă vaccinul AstraZeneca provoacă cheagurile de sânge. Răspunsul celor de la EMA a fost afirmativ. Vaccinarea cu serul AstraZeneca are ca efect advers foarte rar apariția cheagurilor de sânge.

Ce spune EMA despre vaccin

EMA a declarat că pentru a se ajunge la această concluzie au fost luate în considerare toate dovezile existente la momentul actual. De asemenea, s-a cerut și părerea unui grup de experți ad-hoc.

O explicație plauzibilă pentru combinația de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge este un răspuns imun al corpului, care duce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină (trombocitopenie indusă de heparină, HIT).

Agenția le reamintește profesioniștilor care lucrează în domeniul medical faptul că există posibilitatea apariției acestui efect advers extrem de rar la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria. Cazurile majoritare în care efectul advers a apărut a fost la femei sub vârsta de 60 de ani pe parcursul celor două săptămâni ulterioare vaccinării.

Chiar dacă există șanse destul de mici ca acest efect advers să apară, Emer Cooke, directoarea cu rol executiv în cadrul EMA, afirmă faptul că vaccinarea trebuie să continue cu serurile de care dispunem în acest moment, vaccinarea fiind un pas important în acest moment.

Ce simptome putem avea de la vaccinul AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului le recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu serul AstraZeneca să solicite ajutor medical în cazul în care manifestă simptome specifice:

  • Dificultăți de respirare;
  • Durere în piept;
  • Umflarea picioarelor;
  • Dureri abdominale persistente;
  • Dureri severe de cap sau încețoșarea vederii;
  • Pete mici sub piele la locul injecției.

De asemenea, EMA consideră că apariția cheagurilor de sânge după vaccinarea cu serul AstraZeneca ar trebui trecută pe lista cu efecte adverse ale vaccinului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts