Sistemul COVAX de distribuție echitabilă a vaccinurilor anti-COVID este sabotat. Șeful OMS acuză câteva țări

Sistemul de distribuţie echitabilă a vaccinurilor anti-Covid19, COVAX este subminat. Tedros Adhanom Ghebreyesus, șef al Organizației Mondiale a Sănătății acuză „unele țări bogate” că persistă în abordarea directă a producătorilor pentru a avea acces la mai multe doze, relatează AFP.

Declarațiile șefului OMS

“Unele ţări bogate se apropie în prezent de producători pentru a-şi asigura accesul la doze de vaccin suplimentare, ceea ce afectează contractele cu COVAX, iar numărul de doze alocate COVAX a fost redus din acest motiv”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei videoconferinţe cu preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier.

„Putem livra vaccinuri ţărilor membre COVAX numai dacă ţările bogate cooperează respectând contractele încheiate în cadrul COVAX”, a insistat el, îndemnând acele ţări, pe care el nu le-a numit, “să se asigure că comportamentul lor nu subminează sistemul de distribuţie monitorizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alianţa pentru vaccinuri (Gavi)”.

Ce este COVAX

COVAX este sistemul care împiedică ţările bogate să monopolizeze toate dozele de vaccin care sunt încă fabricate într-o cantitate prea mică pentru a satisface cererea globală. Acesta mai are în componență un mecanism de finanţare care ar trebui să permită unui număr de 92 de economii cu venituri mici şi medii să aibă acces la vaccinuri.

Totuși, realitatea arată că în timp ce în multe ţări bogate au început deja campaniile de vaccinare la sfârşitul anului 2020, țările sărace vor putea începe vaccinarea abia la sfârșitul lunii.

Ce dorește președintele german

Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, vrea ca distribuția vaccinurilor să fie mai largă, din raţiuni morale, dar şi pentru că este în interesul tuturor să dispară virusul, relata acesta. Însă, a recunoscut el, “guvernele au în primul rând o obligaţie faţă de populaţiile lor”.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts